krympeflex
Gør-det-selv el isolering med krympeflex

Hvorfor bør du bruge krympeflex til at isolere dine kabler? Først og fremmest så er det pænt med bundling/farvekodning af kabler. Derudover er det langt mere sikkert at have dem afskærmet fra fugt, snavs og andre kemikalier.

Krympeflex er et fantastisk stykke materiale, som kan hjælpe på enhver el isoleringsopgave.
Til denne guide skal du bruge materialerne:

  • Krympeslange
  • Kablet som du vil isolere
  • En varmekilde i form af varmepistol eller krympeovn
  • Godt humør

Jeg kan anbefale Cabicon som leverandør af krympeflex produkter, da de har et stort udvalg til gode priser. Der findes mange forskellige størrelser og lænder, så du kan snildt finde noget, der passer til dit projekt.

Krympeslanger er et meget alsidigt materiale, der kan beskytte dine kabler imod hårde kemikalier, ekstreme vejrforhold og slitage. En krympeslange kan ligeledes anvendes til bundling og farvekodning af kabler. Selve installationsprocedurerne er lette, så længe du følger instrukserne som beskrevet herunder.

Step 1 – vælg den rette størrelse

Først og fremmest skal du vælge den rette størrelse slange til dit projekt, for at få en sikker pasform skal du sørge for, at selve krympeslangen er mindre (efter krympning) end det område, som du gerne vil isolere.
Før krympning skal slangen derfor være større end det område, som du isoerer.

Step 2 – udskær krympeslangen

Udskær din slange så den passer til din ønskede længde, og husk at tillad mindst ¼ overskydende slange til overlapning af det ønskede område. Det er værd at bemærke, at længden på krympeslangen ligeledes krymper omtrent 5-7 %.

Step 3 – påføring

Nu skal du trække dit krymperør henover det objekt, du ønsker at dække. Hvis du har tænkt dig at splejse, så bør du glide slangen blidt henover midten af splejsningen, og herefter sørge for en lige overlapning af begge sider.

Step 4 – krympeprocessen

Før du begynder krympeprocessen, så bør du dobbelt tjekke specifikationerne for din krympeslange. Alt efter materiale og producent, så opvarmes slangerne nemlig ved forskellige temperaturer. Jeg anbefaler som udgangspunkt at man bruger en varmepistol eller krympeovn til formålet. Hvis du bruger varmebehandling, der ikke kan kontrolleres, så kan der forekomme ujævnheder eller fejl i din isolering.
Så lad vær med at bruge et bål! ?

Step 5 – overdækning

Når du skal overdække et langt stykke kabel med en krympeslange, så starter du med at krympe i din ene ende og arbejder dig stille og roligt hen mod den anden ende. Hvis du vil undgå ujævnheder, så bør du dreje slangen/kablet mens du opvarmer den.

Step 6 – påfør varme

Begynd at påfør varmen indtil krympet bliver ensartet, det vil sige, at det svarer til formen på kablet eller krympeslangen. Når du har opnået den ideelle pasform, så bør du stoppe din varmekilde og herefter lade projektet afkøle.

Voilá

krympeflex